Publicerat 26 januari 2017 i kategorin Nyheter

Nya lagar 2017

En mängd nya bestämmelser träder i kraft under 2017. Därutöver finns ett antal förslag som kan leda till ändrade regler. Här är en förteckning över några av de viktigaste för dig och företaget.
Golv för statslåneräntan
Ett golv – eller snarare tre golv – har införts för statslåneräntan i skattelagstiftningen.

Ändrade regler för uppskov
Reglerna för uppskov vid försäljning av privatbostäder har ändrats. Dels har taket för uppskov slopats under en begränsad tid, och dels har ett nytt sätt att beräkna uppskovsbeloppet införts.

Begränsad uppräkning av skiktgränsen
Uppräkningen av både den nedre och övre skiktgränsen för beskattningsåret 2017 görs nu med KPI plus en procentenhet (istället för KPI plus två procentenheter).

Höjd beloppsgräns för arbetsresor
Beloppsgränsen för avdrag för resor till och från arbetet har höjts från 10 000 kr till 11 000 kr.

Nedsatt förmånsvärde för miljöbilar
Reglerna om nedsättning av förmånsvärdet för miljöbilar förlängs med fyra år, dvs beskattningsåren 2017–2020. Nedsättningstaket sänks dock till 10 000 kr.

Representation – avdrag och moms
Avdragsrätten för representationsmåltider har slopats. Utgifter för förfriskningar och enklare förtäring av mindre värde är dock fortfarande avdragsgilla.

Moms får lyftas på utgifter för representationsmåltider upp till 300 kr/person.

Sänkt moms på mindre reparationer
Momsen på mindre reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne sänks från 25 till 12 procent.

Fler nya RUT-tjänster
RUT-avdraget ska omfatta reparation och underhåll av vitvaror som utförs i bostaden.

Växa-stöd vid förstagångsanställning
Enskilda näringsidkare som inte har några anställda kan få skatterabatt för den först anställde. Enbart ålderspensionsavgiften behöver då betalas under de första 12 månaderna.

Nollränta på skattekontot
Ett särskilt golv för intäktsräntan har införts. Golvet innebär att om basräntan är 1,25% så ska intäktsräntan på skattekontot vara 0%.

Koncernbidrag
Tidpunkten för värdeöverföringar i samband med koncernbidrag har fastställts. Värden motsvarande koncernbidraget ska föras över från givaren till mottagaren senast den dag som givaren ska lämna inkomstdeklarationen.

Beloppsspärren
Den s k ventilen vid underskottsavdrag i samband med ägarförändringar (spärreglerna) har ändrats. Värdet av kapitaltillskott som lämnats till underskottsföretaget tidigast två beskattningsår före ägarförändringen ska i vissa fall beräknas på ett nytt sätt.

 

Under 2017 kom ett antal förslag som kan leda till lagändringar under 2017 eller 2018.

Månadsuppgifter istället för kontrolluppgift
För att minska skattefusk har regeringen föreslagit att arbetsgivare ska lämna uppgifter om utbetalda ersättningar för arbete och skatteavdrag för varje anställd löpande under året istället för en gång per år.

Publicerat 12 juni 2025

Nya 3:12- regler – ett steg närmare lagstiftning

Nu har regeringen publicerat sin lagrådsremiss med det slutliga förslaget på förändringar när det gäller beskattning av kvalificerade andelar i fåmansföretag. Till stor del motsvarar de nu föreslagna reglerna de regler som utredningen presenterade i sitt förslag. Men några förändringar har skett. I den här artikeln sammanfattar vi de förslag till regler som regeringen nu …

Läs mer

Publicerat 12 juni 2025

Sänkt bolagsskatt – och andra skatteförslag inför höstbudgeten

Redan nu har Finansdepartement remitterat en rad skatteförslag som kan komma att ingå i höstbudgeten. Här är en sammanfattning av de förslag som har remitterats i maj och som är viktiga att följa fram till dess att ny lagstiftning eventuellt träder i kraft.  Bland förslagen kan nämnas sänkt bolagsskatt och lägre moms på dansevent. Varför kommer alla skatteförslag redan …

Läs mer

Publicerat 12 juni 2025

Srf konsulterna tipsar: Ny e-tjänst för digital deklaration av INK 1,2 och 4

Nu blir det enklare att deklarera digitalt. Skatteverket har lanserat en ny e-tjänst för inkomstdeklaration 1, 2 och 4 – med möjlighet att lämna bilagor eller övriga upplysningar. I den nya e-tjänsten kan uppgifterna skrivas under direkt för den som är behörig, alternativt skickas vidare till Mina Sidor för vidare hantering. E-tjänsten sparar inte uppgifterna så allt behöver …

Läs mer

Publicerat 12 juni 2025

”Lönekartläggning är inte ett hinder – det är en konkurrensfördel”

Från juni 2026 måste fler svenska företag följa EU:s nya direktiv om löneöppenhet. Men vad innebär det i praktiken – och hur kan mindre företag vända kravet till en strategisk styrka? Vi har pratat med Daniel Edenholm, expert på lönetransparens på Sysarb om hur lönekartläggning kan stärka både företagskultur och arbetsgivarvarumärke. Med det nya EU-direktivet om …

Läs mer

Publicerat 16 maj 2025

Ekobrottsmyndigheten: Redovisningskonsulten kan göra skillnad

Ekonomisk brottslighet är ett växande samhällsproblem – men också något vi tillsammans kan motverka. Hos Ekobrottsmyndigheten står det brottsförebyggande arbetet i fokus, och Auktoriserade Redovisningskonsulter lyfts fram som en viktig del av lösningen. Ekobrottsmyndighetens uppdrag är tydligt: att förebygga, upptäcka och bekämpa ekonomisk brottslighet. Men i takt med att …

Läs mer

Publicerat 16 maj 2025

Att tänka på när du planerar anställdas semester

Snart är det dags att planera sommarens semester. Här är några viktiga regler du behöver ha koll på som arbetsgivare. Tvingande och flexibla regler  Semesterlagen innehåller både tvingande regler och sådana som går att anpassa via kollektivavtal. Du måste till exempel se till att varje anställd tar ut minst 20 betalda semesterdagar per år – om dagarna är intjänade. …

Läs mer

Publicerat 16 maj 2025

Ska du anställa en ungdom i sommar? Här är tre tips!

Det finns många saker du som arbetsgivare ska tänka på om du ska anställa en ungdom i sommar. Det är en förmån att få bidra till en persons första anställning – men det är viktigt att anställningen blir en bra start på arbetslivet. Här kommer tre tips till dig som ska anställa en ungdom. 1. Skriv ett anställningsavtal   Ett tydligt anställningsavtal skapar …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Undvik kvarskatt nästa år

Nu är det möjligt att se deklarationen för beskattningsåret 2024 digitalt. Får du pengar tillbaka eller måste du betala kvarskatt? Vad kan du göra för att inte få kvarskatt att betala 2026? Målet – ingen kvarskatt!  Redan nu är det dags att se över hur inkomsterna för 2025 kommer att beskattas när vi lämnar in deklarationen i maj 2026. Syftet med att arbetsgivare …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Dags att deklarera – nyheter och tips för dig som privatperson!

Den 2 maj ska deklarationen för dig som privatperson senast vara inne hos Skatteverket om du inte har fått anstånd att lämna den senare. Här kommer några bra tips på vägen. Nyheter i årets deklaration  Förra året var första gången som plattformsföretag skulle lämna kontrolluppgifter i vissa fall vid uthyrning av fast egendom, försäljning av personliga tjänster, …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Långtidssjuk – vad du som arbetsgivare måste göra

När en av dina anställda har varit sjukskriven i 30 dagar – och sjukskrivningen förväntas pågå i minst 60 dagar – har du som arbetsgivare ett ansvar att vidta arbetsplatsinriktade rehabiliteringsåtgärder. Den medicinska rehabiliteringen ansvarar sjukvården för. Ditt ansvar som arbetsgivare  Rehabiliteringsansvaret gäller oavsett om sjukdomen eller skadan har uppstått …

Läs mer

Gå till startsidan