Hem » Nyheter » Sänkt bolagsskatt och begränsade ränteavdrag
Publicerat 16 april 2018 i kategorin Nyheter
Sänkt bolagsskatt och begränsade ränteavdrag
Sänkt bolagsskatt
Regeringen har lämnat sitt slutliga förslag om nya skatteregler för företagssektorn till Lagrådet. Förslaget innehåller bland annat sänkt bolags- och expansionsfondsskatt, och ändrade regler för värdeminskningsavdrag för hyreshus.
Sänkt bolagsskatt
Inkomstskatten för juridiska personer (bolagsskatten) föreslås sänkt från 22% till 20,6%, vilket enligt regeringen förväntas ha en positiv effekt på tillväxten och förväntas leda till att multinationella företag redovisar sina vinster i Sverige. Under de första två åren sänks bolagsskatten dock till 21,4%.Ikraftträdande
De nya reglerna föreslås träda i kraft 1 januari 2019. I många fall föreslås övergångsbestämmelser.
Begränsade ränteavdrag
Regeringen har lämnat sitt slutliga förslag om nya skatteregler för företagssektorn till Lagrådet. För företag med höga räntekostnader införs avdragsbegränsningar för negativa räntenetton.
Tidigare utredning
Under 2014 lämnade Företagsskattekommittén sitt slutbetänkande med förslag om bland annat ränteavdragsbegränsningar och finansieringsavdrag (se 14:191). Förslagen fick dock mycket kritik och har ändrats på vägen (se 17:175). Regeringen har nu lämnat sitt slutliga förslag till Lagrådet.
Olikformig behandling av ränta och utdelning
Syftet med ändringarna är att minska den olikformiga behandlingen av kostnad för lånat kapital (ränta) och kostnaden för eget kapital (utdelning) i bolagssektorn. Enligt dagens regler är räntekostnader avdragsgilla medan utdelning inte är avdragsgill, vilket kan leda till att företag föredrar att finansiera verksamheten med lån istället för med eget kapital. Detta leder till lägre soliditet och större sårbarhet för företag med hög belåning.
Avdragsbegränsning för räntor
För att komma till rätta med ovanstående olikformighet föreslår regeringen begränsningar av avdragsrätten för räntekostnader. Regeringen föreslår två alternativa regler för avdragsrätt:
Förenklingsregeln
EBITDA-regeln.
Läs mer om reglerna nedan.
Vilka omfattas?
De nya reglerna gäller juridiska personer. Svenska handelsbolag som bara har fysiska personer som ägare omfattas dock inte av bestämmelserna.
Förenklingsregel
Regeringen föreslår en förenklingsregel som innebär att ett negativt räntenetto får dras av upp till 5 000 000 kr (istället för 30% av EBITDA, se förklaring nedan). För företag i intressegemenskap gäller beloppsgränsen för företagens sammanlagda räntenetto.
Avdrag för negativt räntenetto = max 5 000 000 kr
Företag ska enligt förslaget om förenklingsregeln anses vara i intressegemenskap om de ingår i en koncern (enligt årsredovisningslagen). I intressegemenskapen ingår även svenska handelsbolag och i utlandet delägarbeskattade juridiska personer som något av företagen, direkt eller indirekt äger andel i genom ett eller flera svenska handelsbolag eller i utlandet delägarbeskattade juridiska personer.
EBITDA-regeln
Regeringen valde mellan två metoder (EBIT eller EBITDA) för att begränsa ränteavdragen och det slutliga valet blev en s k EBITDA-regel. Förslaget innebär att ett negativt räntenetto får dras av med högst 30% av avdragsunderlaget. Avdragsunderlaget utgörs av ett skattemässigt EBITDA (Earnings Before Interest and Tax, Depreciation and Amortization).
Avdrag för negativt räntenetto = 30% x EBITDA
Avdragsunderlaget (EBITDA) beräknas på följande sätt:
EBITDA = Skattemässigt överskott före avdrag för negativt räntenetto och ev kvarstående negativt räntenetto + ränteutgifter – ränteinkomster + årets skattemässiga värdeminskningsavdrag* + årets avsättning till periodiseringsfond – årets återföring av periodiseringsfond – överskott från andelar i svenska handelsbolag – överskott från utländska delägarbeskattade juridiska personer
Om företaget har ett underskott före ränteavdraget ska underlaget justeras. För investmentföretag och kooperativa föreningar föreslås vissa ytterligare justeringar av underlaget.
Kvarstående räntenetto
Om ett företag inte har kunnat göra avdrag för hela sitt negativa räntenetto får det kvarstående räntenettot sparas och dras av kommande beskattningsår om det då finns utrymme för avdrag (efter att årets negativa räntenetto dragits av). Kvarstående räntenetto ska få sparas i högst sex år.
Om det bestämmande inflytandet över företaget övergår till ny ägare upphör rätten att utnyttja kvarstående räntenetto.
Ikraftträdande
De nya reglerna föreslås träda i kraft 1 januari 2019.