Hem » Nyheter » Moms på sjukvård
Publicerat 19 juni 2019 i kategorin Nyheter
Moms på sjukvård
Förhandsbesked om moms på sjukvård
Skatterättsnämnden har lämnat ett antal förhandsbesked som gäller frågan om moms på tillhandahållande av sjukvårdstjänster.
Momsfri vård eller momspliktig personaluthyrning
Enligt momslagen är sjukvård, tandvård och social omsorg momsfritt. Även tjänster som har nära anknytning till vården är momsfri. Efter en omvälvande dom i Högsta förvaltningsdomstolen (se 18:200) har Skatteverket meddelat att uthyrning av vård- och omsorgspersonal från och med 1 juli 2019 i normalfallet inte ska räknas som vård, utan betraktas som en momspliktig tjänst.
Om följande kriterier är uppfyllda kan personaluthyrningen dock räknas som en tjänst med nära anknytning till vård (och därmed vara momsfri):
att både säljaren och köparen av tjänsten är sådana vårdinrättningar som avses i artikel 132.1 b i mervärdesskattedirektivet (2006/112/EG),
att det utan hjälp av tillhandahållandet är omöjligt att garantera att köparen av tjänsten kan erbjuda likvärdig vård, samt
att det grundläggande syftet inte får vara att vinna ytterligare intäkter genom att bedriva verksamhet i direkt konkurrens med kommersiella företag, såsom bemanningsföretag, som måste betala moms (Horizon p. 34–42).
Förhandsbesked från Skatterättsnämnden
I kölvattnet av HFD:s dom har Skatterättsnämnden (SRN) nu lämnat ett antal förhandsbesked gällande gränsdragningen mellan momsfri vård och momspliktig personaluthyrning.
Ambulerande sjuksköterskor till äldreboenden
Ett bolag tillhandahåller ambulerande sjuksköterskor till olika äldreboenden under tider på dygnet när boendena själva inte har sjuksköterskor på plats, t ex på kvällar, nätter och helger. Äldreboendena har avtals- och vårdgivarrelationen med patienterna, men bolaget tar över vårdgivaransvaret under de tider de tillhandahåller sina tjänster.
SRN konstaterade att det är äldreboendet som står för arbetsledning och har det övergripande och organisatoriska ansvaret för respektive äldreboende. Bolagets sjuksköterskor utför samma arbetsuppgifter som äldreboendets egen personal. Bolaget kan därför inte anses tillhandahålla vård i egen regi (under eget ansvar). Tjänsten ska därmed inte räknas som momsfri sjukvård
Enligt SRN uppfyller bolaget inte heller kraven för att räknas som en sådan vårdinrättning som avses enligt EU-direktivet. Tillhandahållandet kan därmed inte heller räknas som tjänster med nära anknytning till vården. Det har vid bedömningen ingen betydelse om ersättning tas ut genom en fast månadsavgift eller en löpande ersättning baserad på utfört arbete.
Enligt SRN ska bolagets tillhandahållande av personal till äldreboendet räknas som momspliktig personaluthyrning.
Skatterättsnämnden 1-19/I
Specialist till sjukhus
En läkare arbetar som överläkare vid ett universitetssjukhus. Läkaren har även ett eget konsultbolag där han tillhandahåller sina tjänster som specialistläkare till andra vårdgivare. Bolaget driver inte någon egen vårdmottagning.
Enligt SRN är det sjukhuset som är den slutliga vårdgivaren gentemot patienterna. Sjukhuset står även för arbetsledningen och har det övergripande och organisatoriska ansvaret för verksamheten på sjukhuset. Konsultbolaget kan enligt SRN inte anses ha en sådan organisatorisk struktur med eget ansvar som innebär att läkarvården ges i bolagets regi, utan det är sjukhusets behov som bestämmer arbetsuppgifterna. Tjänsten ska därmed inte räknas som momsfri sjukvård.
Eftersom bolaget inte heller driver någon egen vårdmottagning uppfyller bolaget inte kraven för att kunna anses tillhandahålla tjänster med nära anknytning till sjukvård.
Enligt SRN ska bolagets tillhandahållande räknas som momspliktig personaluthyrning.
Skatterättsnämnden 2-19/I
Läkare åt mottagarens patienter
Ett antal läkare med egna bolag planerar att tillhandahålla sina tjänster till ett bolag (X) som i sin tur ska tillhandahålla hälso- och sjukvårdstjänster till patienter. X ska sköta administration (t ex schemaläggning) och arbetsledning mm, medan läkarföretagen ska ansvara för fullgörandet av arbetsuppgifterna, dvs tillhandahålla och ansvara för vården till patienterna. X ska ta emot patientavgifterna och stå som ansvarig vårdgivare på kvittona till patienterna.
Läkarbolagen kan enligt SRN inte anses ha en sådan organisatorisk struktur med eget ansvar som innebär att läkarvården ges i läkarbolagens regi, utan det är X behov som bestämmer arbetsuppgifterna. X är även ansvarigt för tjänstgöringens omfattning, arbetsledning, arbetsmetoder och arbetsuppgifter. Tjänsten ska därmed inte räknas som momsfri sjukvård.
Eftersom det enligt SRN inte framgår annat än att läkarbolagen drivs i syfte att ”vinna ytterligare intäkter i direkt konkurrens med kommersiella företag, såsom bemanningsföretag, som måste betala moms”, uppfyller läkarbolagens verksamhet inte heller kraven för att ses som tillhandahållanden med nära anknytning till sjukvård.
Enligt SRN ska läkarbolagens tillhandahållande av personal till X räknas som momspliktig personaluthyrning.
Skatterättsnämnden 42-18/I