Publicerat 21 september 2017 i kategorin Nyheter

Några av budgetpropositionens skatteförslag

I årets budgetproposition finns förslag om bland annat sänkt skatt för pensionärer, personaloptioner, höjd SINK, utvidgat växa-stöd och ett bonus-malus-system för bilar.
Sänkt skatt för pensionärer
Regeringen föreslår en höjning av det särskilda grundavdraget för personer som vid beskattningsårets ingång fyllt 65 år. Förslaget innebär att alla med en fastställd inkomst mellan 123 700 och 416 300 kr får höjt grundavdrag och därmed sänkt skatt med upp till ca 5 000 kr per år (vid en kommunalskatt på ca 35%). Ändringen innebär att den nuvarande skillnaden i beskattningen för pensionärer jämfört med löntagare (under 65 år) tas bort för inkomster i detta skikt. Den största skattesänkningen får pensionärer med en årsinkomst på ca 202 000 kr.

Reglerna föreslås träda i kraft 1 januari 2018.

Höjd SINK
Den särskilda inkomstskatten för utomlands bosatta (se 17:75) föreslås höjd från 20 till 25%.

Reglerna föreslås träda i kraft 1 januari 2018.

Växa-stöd för fler företagsformer
Regeringen föreslår att även aktiebolag och handelsbolag ska kunna få nedsatt arbetsgivaravgift när de anställer för första gången (se 17:236).

Bonus-malus och ändrade bilförmånsregler                                                                                  

Regeringen föreslår ett bonus-malus-system för nya lätta fordon. Bilar med låga koldioxidutsläpp ska få en bonus vid inköpstillfället medan fordon med relativt höga koldioxidutsläpp får ett straff (malus) i form av högre skatt. På grund av dessa föreslagna regler vill regeringen också ändra beräkningen av bilförmånsvärdet. Läs om dessa förslag i artikel 17:237.

Personaloptioner
Regeringen föreslår att förmån av personaloption inte ska tas upp till beskattning i vissa fall. Arbetsgivaren ska i dessa fall inte heller betala några arbetsgivaravgifter på förmånen.

Avyttringstidpunkt vid konkurs
Regeringen föreslår att även utländska värdepapper ska anses avyttrade när det utländska företaget försätts i konkurs (istället för när konkursen är avslutad). Reglerna ska gälla utländska företag som motsvarar ett svenskt aktiebolag eller en svensk ekonomisk förening.

Reglerna föreslås träda i kraft 1 januari 2018.

Kommande förslag
I budgetpropositionen flaggar regeringen även för förslag som man har för avsikt att lägga fram senare:

Höjd skatt på kapitalförsäkring och ISK
Regeringen har planer på att höja beskattningen av sparande på investeringssparkonto (ISK) och i kapitalförsäkringar. Kapitalunderlaget ska enligt det kommande förslaget multipliceras med statslåneräntan ökad med 1 procentenhet i stället för som i dag med 0,75 procentenheter.

Förslaget bör enligt regeringen träda i kraft 1 januari 2018.

Skattetillägg vid rättelse
Under våren 2018 har regeringen tänkt återkomma med ett förslag om skattetillägg vid rättelser. Om det är lämpligt, bör skattetillägg kunna tas ut vid rättelser efter det att Skatteverket har informerat om myndighetens generella kontrollaktioner. Förslaget bör enligt regeringen träda i kraft 1 augusti 2018.

Slopad skattefrihet för privat sjuk- och hälsovård

Regeringen avser under 2018 att återkomma med förslag om att skattefriheten för förmån av privat sjuk- och hälsovård samt sjukvårdsförsäkringar ska slopas. Samtidigt föreslås utgifter för anställdas sjuk- och hälsovård samt sjukvårdsförsäkringar för anställda bli avdragsgilla.

Skattefriheten ska även slopas för vård och läkemedel utomlands. Sjukvård och läkemedel vid insjuknande i samband med tjänstgöring utomlands ska dock fortfarande vara skattefria.

Reglerna bör enligt regeringen träda i kraft 1 juli 2018.

Ändrat reseavdragssystem?
Det nuvarande systemet för reseavdrag ska ses över. Enligt regeringen är syftet att i högre grad gynna miljövänliga resor och att minska skattefelet som är kopplat till reseavdragen. Regeringen nämner inte någon tidsram för översynen.

Ränteavdragsbegränsningar, sänkt bolagsskatt mm
Regeringen avser under 2018 att återkomma med förslagen om ränteavdragsbegränsningar och vill införa en s k EBIT-regel (se 17:175). Avdragsbegränsningen ska enligt regeringen kombineras med en sänkning av bolagsskatten och expansionsfondsskatten. Regeringen vill också införa särskilda skatteregler om finansiella leasingavtal för att hindra att leasingavtal blir skattemässigt mer gynnade än vanliga lån.

Schablonintäkten på periodiseringsfond bör enligt regeringen höjas.

En tillfällig begränsning av underskottsavdrag bör införas under två år. Tidigare års underskott ska få dras av med högst 50% av årets överskott. Resterande del av underskottet ska få rullas vidare.

Reglerna bör enligt regeringen träda i kraft 1 juli 2018.

Regeringens budgetproposition 2017/18:1

 

 

Publicerat 12 juni 2025

Sänkt bolagsskatt – och andra skatteförslag inför höstbudgeten

Redan nu har Finansdepartement remitterat en rad skatteförslag som kan komma att ingå i höstbudgeten. Här är en sammanfattning av de förslag som har remitterats i maj och som är viktiga att följa fram till dess att ny lagstiftning eventuellt träder i kraft.  Bland förslagen kan nämnas sänkt bolagsskatt och lägre moms på dansevent. Varför kommer alla skatteförslag redan …

Läs mer

Publicerat 12 juni 2025

Srf konsulterna tipsar: Ny e-tjänst för digital deklaration av INK 1,2 och 4

Nu blir det enklare att deklarera digitalt. Skatteverket har lanserat en ny e-tjänst för inkomstdeklaration 1, 2 och 4 – med möjlighet att lämna bilagor eller övriga upplysningar. I den nya e-tjänsten kan uppgifterna skrivas under direkt för den som är behörig, alternativt skickas vidare till Mina Sidor för vidare hantering. E-tjänsten sparar inte uppgifterna så allt behöver …

Läs mer

Publicerat 12 juni 2025

Nya 3:12- regler – ett steg närmare lagstiftning

Nu har regeringen publicerat sin lagrådsremiss med det slutliga förslaget på förändringar när det gäller beskattning av kvalificerade andelar i fåmansföretag. Till stor del motsvarar de nu föreslagna reglerna de regler som utredningen presenterade i sitt förslag. Men några förändringar har skett. I den här artikeln sammanfattar vi de förslag till regler som regeringen nu …

Läs mer

Publicerat 12 juni 2025

”Lönekartläggning är inte ett hinder – det är en konkurrensfördel”

Från juni 2026 måste fler svenska företag följa EU:s nya direktiv om löneöppenhet. Men vad innebär det i praktiken – och hur kan mindre företag vända kravet till en strategisk styrka? Vi har pratat med Daniel Edenholm, expert på lönetransparens på Sysarb om hur lönekartläggning kan stärka både företagskultur och arbetsgivarvarumärke. Med det nya EU-direktivet om …

Läs mer

Publicerat 16 maj 2025

Att tänka på när du planerar anställdas semester

Snart är det dags att planera sommarens semester. Här är några viktiga regler du behöver ha koll på som arbetsgivare. Tvingande och flexibla regler  Semesterlagen innehåller både tvingande regler och sådana som går att anpassa via kollektivavtal. Du måste till exempel se till att varje anställd tar ut minst 20 betalda semesterdagar per år – om dagarna är intjänade. …

Läs mer

Publicerat 16 maj 2025

Ekobrottsmyndigheten: Redovisningskonsulten kan göra skillnad

Ekonomisk brottslighet är ett växande samhällsproblem – men också något vi tillsammans kan motverka. Hos Ekobrottsmyndigheten står det brottsförebyggande arbetet i fokus, och Auktoriserade Redovisningskonsulter lyfts fram som en viktig del av lösningen. Ekobrottsmyndighetens uppdrag är tydligt: att förebygga, upptäcka och bekämpa ekonomisk brottslighet. Men i takt med att …

Läs mer

Publicerat 16 maj 2025

Ska du anställa en ungdom i sommar? Här är tre tips!

Det finns många saker du som arbetsgivare ska tänka på om du ska anställa en ungdom i sommar. Det är en förmån att få bidra till en persons första anställning – men det är viktigt att anställningen blir en bra start på arbetslivet. Här kommer tre tips till dig som ska anställa en ungdom. 1. Skriv ett anställningsavtal   Ett tydligt anställningsavtal skapar …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Momspaketet antaget i EU – vad händer nu?

Den 11 mars antog EU formellt ViDA – ett omfattande reformpaket som ska digitalisera momshanteringen i Europa och som vi skrivit om tidigare. Nu börjar den svenska resan mot implementering, och det är hög tid för både företag och redovisningskonsulter att sätta sig in i vad som väntar. Fredrik Andersson Carlö, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, ger sin bild av nuläget – och …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Långtidssjuk – vad du som arbetsgivare måste göra

När en av dina anställda har varit sjukskriven i 30 dagar – och sjukskrivningen förväntas pågå i minst 60 dagar – har du som arbetsgivare ett ansvar att vidta arbetsplatsinriktade rehabiliteringsåtgärder. Den medicinska rehabiliteringen ansvarar sjukvården för. Ditt ansvar som arbetsgivare  Rehabiliteringsansvaret gäller oavsett om sjukdomen eller skadan har uppstått …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Dags att deklarera – nyheter och tips för dig som privatperson!

Den 2 maj ska deklarationen för dig som privatperson senast vara inne hos Skatteverket om du inte har fått anstånd att lämna den senare. Här kommer några bra tips på vägen. Nyheter i årets deklaration  Förra året var första gången som plattformsföretag skulle lämna kontrolluppgifter i vissa fall vid uthyrning av fast egendom, försäljning av personliga tjänster, …

Läs mer

Gå till startsidan