Publicerat 23 mars 2017 i kategorin Nyheter

Regeringen ändrar 3:12-förslaget

Regeringen har nu lagt fram sitt förslag om ändringar i 3:12-reglerna och jämfört med 3:12-utredningens förslag har justeringar gjorts på flera punkter.
Utredningens förslag
I höstas lade 3:12-utredningen fram sitt förslag om ändrade fåmansregler. Bland annat föreslog utredningen att schablonbeloppet skulle sänkas med drygt 30% och att lönekravet i de högsta inkomstnivåerna skulle höjas med drygt 60%. Dessutom föreslogs försämringar av det lönebaserade utdelningsutrymmet och att den som tillämpar schablonregeln inte ska få beräkna gränsbelopp för andelar i något annat bolag. Utredningen föreslog också en höjning av skattesatsen på utdelning inom gränsbeloppet, från 20% till 25%.

Utredningens förslag fick hård kritik från många remissinstanser som bland annat ansåg att de föreslagna ändringarna skulle medföra negativa konsekvenser för småföretagare, samt kunna leda till minskat nyföretagande och lägre sysselsättning. Skatteverket ville dock gå ännu längre än utredningen och bland annat slopa möjligheterna att lägga bolag i träda (s k karensbolag). Enligt Skatteverket borde även uppräkningen av sparat utdelningsutrymme slopas. Delägarens lön skulle inte heller få räknas med i löneunderlaget.

Enligt regeringen skulle utredningens förslag slå hårt mot de minsta företagens förutsättningar och det förslag som nu läggs fram har därför (jämfört med utredningens förslag) justerats på flera punkter. Skatteverkets förslag om ännu mer skärpta regler är inte något regeringen vill genomföra heller.

Här följer regeringens förslag:

Höjd skattesats
– Regeringen föreslår liksom utredningen att skattesatsen på utdelning inom gränsbeloppet höjs från 20% till 25%. Skattesatsen blir då densamma som för utdelning på ej kvalificerade andelar.

– Skattesatsen på den del av utdelning och kapitalvinst som överstiger takbeloppet (se nedan) ändras inte, utan kommer även i fortsättningen att vara 30%.

Ingen sänkning av schablonbeloppet
– Regeringen vill inte sänka schablonbeloppet eftersom förenklingsregeln används av ca 70% av delägarna i fåmansföretag, och framför allt av de minsta företagen och nystartade företag.

Endast den ena regeln får användas
– Regeringen föreslår (liksom utredningen) att det inte ska vara möjligt att kombinera förenklingsregeln och huvudregeln. Den som tillämpar förenklingsregeln i ett företag ska alltså inte kunna beräkna något ytterligare gränsbelopp för andelar i andra företag. Om delägaren tillämpar huvudregeln i något företag får denne följaktligen inte tillämpa förenklingsregeln i något annat. Huvudregeln får dock användas för hur många aktieinnehav som helst.

Inget höjt lönekrav
– Utredningens förslag om höjt löneuttagskrav kommer inte att genomföras. Regeringen anser att ett höjt lönekrav skulle motverka små och nystartade företags vilja att växa och anställa.

Lönebaserat utrymme
– Det lönebaserade utdelningsutrymmet enligt huvudregeln är idag 50% av hela löneunderlaget.

– Liksom utredningen föreslår regeringen att löneunderlaget först ska fördelas med lika belopp på andelarna i företaget. Det lönebaserade utrymmet ska därefter beräknas till:

15% av andelsägarens löneunderlag upp till 6 IBB
30% av andelsägarens löneunderlag mellan 6 och 60 IBB
40% av andelsägarens löneunderlag över 60 IBB
(I utredningens förslag var procentsatserna 10/25/50 och gränsen drogs vid 8 och 60 IBB.)

– För närstående beräknas det lönebaserade utrymmet utifrån de närståendes sammanlagda löneunderlag. Beloppet fördelas därefter på delägarnas andelar.

Taket för lönebaserad utdelning slopas
– Det lönebaserade utrymmet får enligt dagens regler uppgå till högst 50 gånger den egna eller någon närståendes kontanta ersättning från företaget. Regeringen (liksom utredningen) föreslår att denna regel slopas.

Kapitalandelskravet
– Regeringen föreslår att reglerna om kapitalandelskrav ändras. Enligt nuvarande regler får andelsägare med mindre än 4% inte använda sig av reglerna om lönebaserat utdelningsutrymme. Regeringens förslag innebär att för andelsägare som äger andelar som motsvarar mindre än 4% av kapitalet i företaget får det lönebaserade utrymmet inte överstiga 25% av delägarens eller någon närståendes lön från företaget eller dess dotterföretag under året före beskattningsåret.

Takbelopp
– Regeringen föreslår att takbeloppet för utdelning och kapitalvinster ändras. Enligt dagens regler är takbeloppet för kapitalvinster 100 IBB under avyttringsåret och de fem föregående beskattningsåren. För utdelning är takbeloppet 90 IBB under beskattningsåret.

– Regeringen går på utredningens linje med ett gemensamt takbelopp för kapitalvinster och utdelning. Förslaget innebär att takbeloppet ska vara sammanlagt 120 IBB för utdelning och kapitalvinster under beskattningsåret. Någon hänsyn till de senaste fem årens kapitalvinster ska inte längre tas.

– Enligt en övergångsbestämmelse ska dock kapitalvinster från försäljningar som skett under beskattningsåren 2013-2017 få räknas med vid beräkningen om delägaren begär det. Denna bestämmelse gäller dock inte vid försäljning till närstående eller eget eller närståendes företag.

Uppräkning av sparat gränsbelopp
– Utredningen föreslog ingen ändring av uppräkningen av sparat utdelningsutrymme. Regeringen föreslår att uppräkningsräntan för sparat gränsbelopp ska vara SLR+2 procentenheter (istället för dagens SLR+3).

Generationsskiften
– Regeringen vill liksom utredningen underlätta generationsskiften och möjligheten till så kallade trädabolag (karensbolag – se 15:151 och 15:166) och föreslår att ett särskilt undantag införs i reglerna om samma eller likartad verksamhet:

Inkomstskattelagen 57 kap 4 § 2 st (förslag)
En andel i ett fåmansföretag ska inte anses kvalificerad enligt 4 § första stycket enbart på grund av att någon annan närstående än andelsägarens make har varit verksam i betydande omfattning i ett annat fåmansföretag eller fåmanshandelsbolag som bedriver samma eller likartad verksamhet som ett fåmansföretag eller få-manshandelsbolag som avses i 4 § första stycket (den aktive närstående respektive verksamhetsföretaget) under förutsättning att

1. det fåmansföretag som andelsägaren äger andelar i, direkt eller indirekt, har överlåtit en andel i ett fåmansföretag eller få-manshandelsbolag, en rörelse eller en verksamhetsgren,

2. andelsägaren eller dennes make under beskattningsåret inte, direkt eller indirekt, har ägt andelar i verksamhetsföretaget,

3. andelsägaren eller någon annan närstående än den aktive närstående under minst fem av de sju beskattningsåren närmast före det beskattningsår då överlåtelsen sker har varit verksam i betydande omfattning i verksamhetsföretaget eller i ett annat fåmansföretag eller fåmanshandelsbolag som har bedrivit samma eller likartad verksamhet som verksamhetsföretaget, och

4. det inte föreligger särskilda skäl för att andelen ändå ska anses kvalificerad.
Undantaget innebär att det under ovanstående villkor ska vara möjligt att överlåta ett verksamhetsbolag till en närstående utan att trädabolaget smittas av den närståendes aktivitet i verksamhetsföretaget. Överlåtelse till make ska dock inte omfattas av undantaget.

Utomståenderegeln ska inte vara tillämplig på närstående som omfattas av den nya undantagsregeln.

Dotterbolagsdefinitionen behålls
– Regeringen vill till skillnad mot utredningen behålla definitionen av dotterföretag. Det kommer alltså fortfarande inte vara möjligt för ett dotterföretag att kunna ha flera moderföretag.

Ikraftträdande
– De nya reglerna föreslås träda i kraft 1 januari 2018.

Publicerat 14 april 2025

Undvik kvarskatt nästa år

Nu är det möjligt att se deklarationen för beskattningsåret 2024 digitalt. Får du pengar tillbaka eller måste du betala kvarskatt? Vad kan du göra för att inte få kvarskatt att betala 2026? Målet – ingen kvarskatt!  Redan nu är det dags att se över hur inkomsterna för 2025 kommer att beskattas när vi lämnar in deklarationen i maj 2026. Syftet med att arbetsgivare …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Långtidssjuk – vad du som arbetsgivare måste göra

När en av dina anställda har varit sjukskriven i 30 dagar – och sjukskrivningen förväntas pågå i minst 60 dagar – har du som arbetsgivare ett ansvar att vidta arbetsplatsinriktade rehabiliteringsåtgärder. Den medicinska rehabiliteringen ansvarar sjukvården för. Ditt ansvar som arbetsgivare  Rehabiliteringsansvaret gäller oavsett om sjukdomen eller skadan har uppstått …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Dags att deklarera – nyheter och tips för dig som privatperson!

Den 2 maj ska deklarationen för dig som privatperson senast vara inne hos Skatteverket om du inte har fått anstånd att lämna den senare. Här kommer några bra tips på vägen. Nyheter i årets deklaration  Förra året var första gången som plattformsföretag skulle lämna kontrolluppgifter i vissa fall vid uthyrning av fast egendom, försäljning av personliga tjänster, …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Momspaketet antaget i EU – vad händer nu?

Den 11 mars antog EU formellt ViDA – ett omfattande reformpaket som ska digitalisera momshanteringen i Europa och som vi skrivit om tidigare. Nu börjar den svenska resan mot implementering, och det är hög tid för både företag och redovisningskonsulter att sätta sig in i vad som väntar. Fredrik Andersson Carlö, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, ger sin bild av nuläget – och …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Vanliga deklarationsmissar för enskilda näringsidkare – och hur du undviker dem

Deklarationssäsongen är i full gång och bokslutet för dig som är enskild näringsidkare ska snart vara klart för att kunna ligga till grund för beskattningen. I den här artikeln lyfter vi några tips på hur du undviker fel i din deklaration. Avdrag för ränteutgifter  En fysisk person får kontrolluppgifter på de ränteutgifter som har betalts under året. Kontrolluppgift …

Läs mer

Publicerat 12 mars 2025

Nordic Smart Government – en digital revolution för nordiska småföretag

Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra gränsöverskridande handel, är programmet Nordic Smart Government & Business på väg att skapa ett digitalt ekosystem som sätter Norden i framkant. En av de som varit högst delaktig i programmet är …

Läs mer

Publicerat 12 mars 2025

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2025

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2025. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för inkomstdeklarationen vara lite mer komplicerad än för privatpersoner. Aktiebolag kan lämna in inkomstdeklarationen vid fyra tillfällen under året. Vilken tidpunkt som aktiebolaget ska lämna in sin …

Läs mer

Publicerat 12 mars 2025

Lag på hållbarhetsrapportering kan dröja

EU-kommissionens nya förslag på hållbarhetsrapportering enligt CSRD innebär att 80 procent av företagen undantas. De storföretag som ska följa CSRD får inte föra över sina rapporteringskrav på mindre underleverantörer. – Förslaget kallas ambitionssänkning, verklighetsanpassning eller en smartare väg till målet beroende på vem som uttalar sig. Eftersom vi ser att företag …

Läs mer

Publicerat 12 mars 2025

Dags att planera semesterdagarna – har du koll på vad som gäller?

Den 31 marsmarkerar semesterårsskiftet för många företag. Det innebär att du som arbetsgivare måste hantera både intjänade och sparade semesterdagar på rätt sätt. Här får du koll på vad som gäller och vilka åtgärder du behöver vidta innan deadline? Innan den 31 mars måste arbetsgivaren se till att de semesterdagar som inte går att spara tas ut i ledighet. Det är endast …

Läs mer

Publicerat 13 februari 2025

Friskvårdsbidrag – vad gäller 2025?

Nytt år och dags att förnya träningskortet. För arbetsgivare som erbjuder sin personal ett friskvårdsbidrag finns det några saker att tänka på. Tre förutsättningar för skattefrihet  Friskvårdsbidrag är en form av personalvårdsförmån som en arbetsgivare har möjlighet att erbjuda sina anställda. Utgångspunkten är att förmåner som den anställde får från arbetsgivaren …

Läs mer

Gå till startsidan