Publicerat 22 augusti 2019 i kategorin Nyheter

Reseavdragen förändras

Reseavdragen för arbetsresor kommer att förändras
Utredningen som fått i uppdrag att undersöka hur reglerna för avdrag för arbetsresor kan omarbetas har nu lagt fram sitt förslag. En nyhet är att skattelättnader inte längre ska ges i form av ett avdrag utan istället som en skattereduktion.
Nuvarande regler
Enligt nuvarande regler får man i vissa fall dra av kostnader för resor med egen bil mellan bostaden och arbetsplatsen med ett schablonbelopp på 18,50 kr/mil till den del som överstiger 11 000 kr. Utöver schablonbeloppet får man även dra av de faktiska kostnaderna för väg-, bro- och färjeavgifter.

Har man bilförmån får man dra av 9,50 kr per mil (6,50 kr för dieselbilar) för resor till och från arbetet.

Förutsättningen för att få göra avdraget för resor med bil är att avståndet mellan bostad och arbetsplatsen är minst 5 km och att man regelmässigt gör en tidsvinst på minst två timmar per dag jämfört med resor med allmänna kommunikationsmedel. Läs mer om Resor till och från arbetet i Faktabanken.

Uppdrag att se över reglerna
I slutet av 2017 beslutade regeringen att tillsätta en utredning som fick uppdraget att undersöka hur reglerna för avdrag för resor till och från arbetet (arbetsresor) kan omarbetas. Syftet med de nya reglerna är bland annat att de ska gynna miljövänligare resor med låga utsläpp av växthusgaser och luftföroreningar och att underlätta för att man ska kunna bo och verka i hela landet, även där kollektivtrafik saknas eller är begränsad.

Utredningens förslag.

Skattereduktion istället för avdrag
Enligt utredningens förslag ska skattelättnader för utgifter för arbetsresor inte längre ges i form av ett avdrag utan som en skattereduktion. Skattelättnaden kommer då bli lika stor för alla skattskyldiga, oberoende av inkomst och marginalskatt, eftersom en skattereduktion dras av från den framräknade skatten och inte från inkomsten före skatt.

Utgångspunkten för de nya föreslagna reglerna är att skattelättnaden för arbetsresor ska vara avståndsbaserad och färdmedelsneutral. Det betyder att val av färdmedel eller kostnaden för dessa inte ska ha någon betydelse.

Avståndsberäkning
För att få skattereduktion enligt förslaget ska avståndet enkel väg vara minst 30 km mellan bostad och arbetsplats. Avståndet mellan bostaden och arbetsplatsen ska beräknas enligt den kortaste lämpliga körsträckan med bil, oavsett vilken väg eller vilket färdmedel man använder. Detta gäller även om en arbetsresa görs med flyg.

Om en del av arbetsresan sker på vatten ska enligt förslaget avståndet för denna del beräknas efter sträcka för sjöfart. Saknas såväl väg- eller vattenförbindelse ska avståndet beräknas enligt den kortaste sträckan med annat lämpligt färdmedel, som exempelvis skoter eller fyrhjuling. Avståndet ska avrundas upp till hela kilometrar.

Fler arbetsresor per dygn
Har man samma dag flera arbetsresor till samma, eller olika, arbetsplatser beräknas det dagliga avståndet enkel väg som summan av reseavstånden dividerat med två.

Övre avståndsgräns
Enligt utredningens förslag ska en övre avståndsgräns för arbetsresor om 80 km införas. Det innebär att skattereduktion normalt inte ska ges för den del av arbetsresan som överstiger 80 km. Den övre avståndsgränsen föreslås dock inte gälla vid bristfällig kollektivtrafik, se nedan.

Beräkning av skattereduktionen
För att vara berättigad till skattereduktion föreslås att antalet faktiska resdagar under beskattningsåret inte får vara färre än 60 dagar. Högst 210 dagar ska ge skattereduktion.

Skattereduktionen ska enligt förslaget vara 60 öre per kilometer enligt det framräknade underlaget, den så kallade kilometersatsen.

Underlag x 60 öre = skattereduktion
Underlaget till skattereduktionen är den del av avståndet mellan bostad och arbetsplats som överstiger 30 km, men som uppgår till högst 80 km, multiplicerat med två och med antal aktuella resdagar. Är resdagarna fler än 210 dagar under året ska underlaget beräknas på de längsta resorna och därefter i fallande ordning.

Enligt förslaget kan det under normala omständigheter bli max 12 600 kr i skattereduktion, (80-30) x 2 x 210 x 0,6 = 12 600 kr.

Tillägg vid bristfällig kollektivtrafik
Utredningen föreslår att skattereduktionen kan bli större om tillgången på kollektivtrafik är bristfällig. Tillägget består då av en rörlig och en fast del. Den rörliga delen ska enligt förslaget vara 60 öre per kilometer även för avstånd som ligger över 80 km. Den högsta avståndsgränsen är i detta fall 150 km. Den fasta delen av tillägget är 20 kr per resdag om avståndet enkel väg är över 30 km eller längre, dock högst 210 dagar under beskattningsåret.

Kollektivtrafiken ska anses bristfällig om tidsvinsten uppgår till mer än två timmar och 30 min för tur- och returresan för resa med bil istället för att resa med kollektivtrafik eller en kombinerad resa med bil och kollektivtrafik. Tidsvinsten måste uppnås i minst hälften av det totala antalet resdagar där avståndet är minst 30 km.

Avdrag för trängselskatt tas bort
Enligt nuvarande regler får man göra avdrag för trängselskatt samt bro-, väg- och färjeavgifter när man gör avdrag för resor till och från arbetet. Utredningen föreslår att detta avdrag ska avskaffas.

Uppfyller man kravet på bristfällig kollektivtrafik enligt ovan kan man dock enligt förslaget få skattereduktion för väg-, bro- och färjeavgifter med 30% för den del av avgifterna som överstiger 8 000 kr under ett år. Däremot kan man enligt förslaget inte få avdrag för trängselskatt även om kravet på bristfällig kollektivtrafik är uppfyllt.

Handikapp, sjukdom eller ålder
För personer som på grund av handikapp, sjukdom eller ålder måste göra arbetsresor med egen bil eller förmånsbil gäller i dag förmånligare regler. Enligt förslaget ska denna grupp även i fortsättningen ha förmånligare regler genom att skattereduktionen ges för den del av avståndet enkel väg som överstiger 10 km (istället för 30 km) och upp till och med 150 km (istället för 80 km).

Uppgift i arbetsgivardeklarationen
För att underlätta administrationen och kontrollen av skattereduktionen föreslår utredningen att arbetsgivaren ska lämna uppgift om arbetsplatsens adress i arbetsgivardeklarationen. Lämnas ingen arbetsgivardeklaration på individnivå ska uppgiften finnas med i kontrolluppgiften.

Ikraftträdande
De nya reglerna föreslås träda i kraft 1 januari 2021 och tillämpas på arbetsresor som gjorts från och med ikraftträdandet.

Publicerat 14 april 2025

Momspaketet antaget i EU – vad händer nu?

Den 11 mars antog EU formellt ViDA – ett omfattande reformpaket som ska digitalisera momshanteringen i Europa och som vi skrivit om tidigare. Nu börjar den svenska resan mot implementering, och det är hög tid för både företag och redovisningskonsulter att sätta sig in i vad som väntar. Fredrik Andersson Carlö, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, ger sin bild av nuläget – och …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Dags att deklarera – nyheter och tips för dig som privatperson!

Den 2 maj ska deklarationen för dig som privatperson senast vara inne hos Skatteverket om du inte har fått anstånd att lämna den senare. Här kommer några bra tips på vägen. Nyheter i årets deklaration  Förra året var första gången som plattformsföretag skulle lämna kontrolluppgifter i vissa fall vid uthyrning av fast egendom, försäljning av personliga tjänster, …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Undvik kvarskatt nästa år

Nu är det möjligt att se deklarationen för beskattningsåret 2024 digitalt. Får du pengar tillbaka eller måste du betala kvarskatt? Vad kan du göra för att inte få kvarskatt att betala 2026? Målet – ingen kvarskatt!  Redan nu är det dags att se över hur inkomsterna för 2025 kommer att beskattas när vi lämnar in deklarationen i maj 2026. Syftet med att arbetsgivare …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Långtidssjuk – vad du som arbetsgivare måste göra

När en av dina anställda har varit sjukskriven i 30 dagar – och sjukskrivningen förväntas pågå i minst 60 dagar – har du som arbetsgivare ett ansvar att vidta arbetsplatsinriktade rehabiliteringsåtgärder. Den medicinska rehabiliteringen ansvarar sjukvården för. Ditt ansvar som arbetsgivare  Rehabiliteringsansvaret gäller oavsett om sjukdomen eller skadan har uppstått …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Vanliga deklarationsmissar för enskilda näringsidkare – och hur du undviker dem

Deklarationssäsongen är i full gång och bokslutet för dig som är enskild näringsidkare ska snart vara klart för att kunna ligga till grund för beskattningen. I den här artikeln lyfter vi några tips på hur du undviker fel i din deklaration. Avdrag för ränteutgifter  En fysisk person får kontrolluppgifter på de ränteutgifter som har betalts under året. Kontrolluppgift …

Läs mer

Publicerat 12 mars 2025

Nordic Smart Government – en digital revolution för nordiska småföretag

Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra gränsöverskridande handel, är programmet Nordic Smart Government & Business på väg att skapa ett digitalt ekosystem som sätter Norden i framkant. En av de som varit högst delaktig i programmet är …

Läs mer

Publicerat 12 mars 2025

Lag på hållbarhetsrapportering kan dröja

EU-kommissionens nya förslag på hållbarhetsrapportering enligt CSRD innebär att 80 procent av företagen undantas. De storföretag som ska följa CSRD får inte föra över sina rapporteringskrav på mindre underleverantörer. – Förslaget kallas ambitionssänkning, verklighetsanpassning eller en smartare väg till målet beroende på vem som uttalar sig. Eftersom vi ser att företag …

Läs mer

Publicerat 12 mars 2025

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2025

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2025. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för inkomstdeklarationen vara lite mer komplicerad än för privatpersoner. Aktiebolag kan lämna in inkomstdeklarationen vid fyra tillfällen under året. Vilken tidpunkt som aktiebolaget ska lämna in sin …

Läs mer

Publicerat 12 mars 2025

Dags att planera semesterdagarna – har du koll på vad som gäller?

Den 31 marsmarkerar semesterårsskiftet för många företag. Det innebär att du som arbetsgivare måste hantera både intjänade och sparade semesterdagar på rätt sätt. Här får du koll på vad som gäller och vilka åtgärder du behöver vidta innan deadline? Innan den 31 mars måste arbetsgivaren se till att de semesterdagar som inte går att spara tas ut i ledighet. Det är endast …

Läs mer

Publicerat 13 februari 2025

Friskvårdsbidrag – vad gäller 2025?

Nytt år och dags att förnya träningskortet. För arbetsgivare som erbjuder sin personal ett friskvårdsbidrag finns det några saker att tänka på. Tre förutsättningar för skattefrihet  Friskvårdsbidrag är en form av personalvårdsförmån som en arbetsgivare har möjlighet att erbjuda sina anställda. Utgångspunkten är att förmåner som den anställde får från arbetsgivaren …

Läs mer

Gå till startsidan