Hem » Nyheter » Korttidsarbete och utdelning
Publicerat 4 juni 2020 i kategorin Nyheter
Korttidsarbete och utdelning
Tillväxtverket har förtydligat att utdelning och andra värdeöverföringar innebär att företaget inte är berättigat till stöd för korttidsarbete om värdeöverföringen skett efter 16 mars 2020.
Värdeöverföringar påverkar stöd för korttidsarbete
Inför riksdagsbeslutet om korttidsarbete påpekade Finansutskottet att det inte är försvarligt att arbetsgivare som mottar stöd från det allmänna samtidigt genomför aktieutdelningar och andra liknande utbetalningar. Tillväxtverket har nu gjort en fördjupad juridisk analys kring värdeöverföringar som utdelning och koncernbidrag och kommit fram till att sådana värdeöverföringar påverkar rätten till stöd.
Utdelning före eller efter 16 mars
Tillväxtverkets bedömning är att värdeöverföringar som skett fram till den 16 mars 2020 inte påverkar rätten till stöd. Dessa värdeöverföringar ska enligt Tillväxtverket inte föranleda att stödmottagaren inte uppfyller kraven för rätt till stöd. Värdeöverföringar som skett senare påverkar dock möjligheten till stöd.
Utdelningar eller andra värdeöverföringar under stödperioden eller i nära samband med denna innebär enligt Tillväxtverket en presumtion för att det inte råder sådana allvarliga ekonomiska svårigheter hos företaget att en stödåtgärd skulle vara berättigad. Det är då upp till företaget att visa att förutsättningar för stöd föreligger.
Hela räkenskapsåret bör beaktas
Det är inte enbart de månader som företaget får stöd som tas i beaktande. Enligt Tillväxtverket är det i huvudsak värdeöverföringar under stödperioden som påverkar, men samtidigt bör hela räkenskapsåret beaktas för att kontrollera att stödet inte uppenbarligen missbrukats genom t ex värdeöverföringar i nära anslutning till stödperioden.
Koncerner
Koncernbidrag bör enligt Tillväxtverket bedömas på samma sätt som utdelning. Bedömningen ska göras för varje enskild arbetsgivare, vilket innebär att bolag som ingår i en koncernstruktur bedöms var för sig.
Tillväxtverkets pressmeddelande 2020-05-18
Kommentar:
Eftersom varje juridisk person ska bedömas för sig torde alltså ett moderbolag kunna lämna utdelning utan att ett dotterbolags möjlighet att få stöd för korttidsarbete påverkas. Lämnar dotterbolaget däremot koncernbidrag eller utdelning till moderbolaget påverkas rätten till stöd.
Publicerat 12 juni 2025
Nya 3:12- regler – ett steg närmare lagstiftning
Nu har regeringen publicerat sin lagrådsremiss med det slutliga förslaget på förändringar när det gäller beskattning av kvalificerade andelar i fåmansföretag. Till stor del motsvarar de nu föreslagna reglerna de regler som utredningen presenterade i sitt förslag. Men några förändringar har skett. I den här artikeln sammanfattar vi de förslag till regler som regeringen nu …
Läs mer
Publicerat 12 juni 2025
Sänkt bolagsskatt – och andra skatteförslag inför höstbudgeten
Redan nu har Finansdepartement remitterat en rad skatteförslag som kan komma att ingå i höstbudgeten. Här är en sammanfattning av de förslag som har remitterats i maj och som är viktiga att följa fram till dess att ny lagstiftning eventuellt träder i kraft. Bland förslagen kan nämnas sänkt bolagsskatt och lägre moms på dansevent. Varför kommer alla skatteförslag redan …
Läs mer
Publicerat 12 juni 2025
Srf konsulterna tipsar: Ny e-tjänst för digital deklaration av INK 1,2 och 4
Nu blir det enklare att deklarera digitalt. Skatteverket har lanserat en ny e-tjänst för inkomstdeklaration 1, 2 och 4 – med möjlighet att lämna bilagor eller övriga upplysningar. I den nya e-tjänsten kan uppgifterna skrivas under direkt för den som är behörig, alternativt skickas vidare till Mina Sidor för vidare hantering. E-tjänsten sparar inte uppgifterna så allt behöver …
Läs mer
Publicerat 12 juni 2025
”Lönekartläggning är inte ett hinder – det är en konkurrensfördel”
Från juni 2026 måste fler svenska företag följa EU:s nya direktiv om löneöppenhet. Men vad innebär det i praktiken – och hur kan mindre företag vända kravet till en strategisk styrka? Vi har pratat med Daniel Edenholm, expert på lönetransparens på Sysarb om hur lönekartläggning kan stärka både företagskultur och arbetsgivarvarumärke. Med det nya EU-direktivet om …
Läs mer
Publicerat 16 maj 2025
Ekobrottsmyndigheten: Redovisningskonsulten kan göra skillnad
Ekonomisk brottslighet är ett växande samhällsproblem – men också något vi tillsammans kan motverka. Hos Ekobrottsmyndigheten står det brottsförebyggande arbetet i fokus, och Auktoriserade Redovisningskonsulter lyfts fram som en viktig del av lösningen. Ekobrottsmyndighetens uppdrag är tydligt: att förebygga, upptäcka och bekämpa ekonomisk brottslighet. Men i takt med att …
Läs mer
Publicerat 16 maj 2025
Att tänka på när du planerar anställdas semester
Snart är det dags att planera sommarens semester. Här är några viktiga regler du behöver ha koll på som arbetsgivare. Tvingande och flexibla regler Semesterlagen innehåller både tvingande regler och sådana som går att anpassa via kollektivavtal. Du måste till exempel se till att varje anställd tar ut minst 20 betalda semesterdagar per år – om dagarna är intjänade. …
Läs mer
Publicerat 16 maj 2025
Ska du anställa en ungdom i sommar? Här är tre tips!
Det finns många saker du som arbetsgivare ska tänka på om du ska anställa en ungdom i sommar. Det är en förmån att få bidra till en persons första anställning – men det är viktigt att anställningen blir en bra start på arbetslivet. Här kommer tre tips till dig som ska anställa en ungdom. 1. Skriv ett anställningsavtal Ett tydligt anställningsavtal skapar …
Läs mer
Publicerat 14 april 2025
Långtidssjuk – vad du som arbetsgivare måste göra
När en av dina anställda har varit sjukskriven i 30 dagar – och sjukskrivningen förväntas pågå i minst 60 dagar – har du som arbetsgivare ett ansvar att vidta arbetsplatsinriktade rehabiliteringsåtgärder. Den medicinska rehabiliteringen ansvarar sjukvården för. Ditt ansvar som arbetsgivare Rehabiliteringsansvaret gäller oavsett om sjukdomen eller skadan har uppstått …
Läs mer
Publicerat 14 april 2025
Undvik kvarskatt nästa år
Nu är det möjligt att se deklarationen för beskattningsåret 2024 digitalt. Får du pengar tillbaka eller måste du betala kvarskatt? Vad kan du göra för att inte få kvarskatt att betala 2026? Målet – ingen kvarskatt! Redan nu är det dags att se över hur inkomsterna för 2025 kommer att beskattas när vi lämnar in deklarationen i maj 2026. Syftet med att arbetsgivare …
Läs mer
Publicerat 14 april 2025
Momspaketet antaget i EU – vad händer nu?
Den 11 mars antog EU formellt ViDA – ett omfattande reformpaket som ska digitalisera momshanteringen i Europa och som vi skrivit om tidigare. Nu börjar den svenska resan mot implementering, och det är hög tid för både företag och redovisningskonsulter att sätta sig in i vad som väntar. Fredrik Andersson Carlö, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, ger sin bild av nuläget – och …
Läs mer
Gå till startsidan