Publicerat 3 oktober 2018 i kategorin Nyheter

Påminnelserutiner, vad gäller?

Dröjsmålsränta och avgifter
Betalar inte kunden sin faktura i tid kan du ha rätt att ta ut dröjsmålsränta och avgifter.

Amorteringsuppgörelser och förlängd kredittid
I vissa fall behöver ditt indrivningsförfarande inte bli så omfattande utan du kanske kan lösa kundens betalningssvårigheter genom att låta honom delbetala sin skuld med hjälp av en avbetalningsplan eller genom att flytta fram fakturans förfallodatum.

Betalningspåminnelse
Det finns inte några formella krav på hur en betalningspåminnelse ska se ut. Det finns heller inget som säger att du måste skicka en betalningspåminnelse innan du går vidare till inkassoåtgärder. Det är dock god inkassosed att göra så.

Tidpunkt
Du bör inte skicka påminnelsen alltför nära förfallodagen eftersom det kan skapa onödig irritation och extra arbete. Du bör inte heller vänta för länge eftersom det kan ge intryck av att du tillåter en viss betalningsförsening. Ju längre du väntar desto osäkrare blir det också om du överhuvudtaget kommer att få betalt.

En påminnelse
Du ska normalt inte skicka mer än en påminnelse för varje faktura, för då kan kunden tro att du inte förväntar dig betalning förrän efter ett antal påminnelser. Dessutom kostar arbetet med att skicka påminnelser pengar.

Vissa företag skickar två betalningspåminnelser. Den första betalningspåminnelsen har då ofta en mjuk formulering om krav på betalning men ingen information om inkassoåtgärder. Den andra påminnelsen blir då i form av ett kravbrev.

Påminnelseavgift
För att du ska ha rätt att ta ut ersättning för påminnelsen, så kallad påminnelseavgift, måste du ha avtalet om detta med motparten.

Formulering av påminnelse
Texten i påminnelsen bör vara klar och tydlig. Av påminnelsen ska det framgå att kunden inte har betalat men att han är skyldig att göra det.

Påminnelsen bör också innehålla informationen att dröjsmålsränta kommer att utgå och att du kommer att gå vidare till inkasso om kunden inte betalar. Tala också om hur mycket som ska betalas, varför det ska betalas och vart det ska betalas. Om du har möjlighet kan det underlätta att skicka med en fakturakopia.

Inkasso
Betalar inte motparten trots påminnelsen är nästa steg att skicka ett inkassokrav. Inkasso är ett i lag reglerat förfarande som ger dig ett påtryckningsmedel för att få betalt för din fordran. I och med inkassokravet informerar du köparen om att du överväger att inleda rättsliga åtgärder. Det är i regel en förutsättning att du skickat ett inkassokrav innan du går vidare med betalningsföreläggande eller stämning i domstol.

Inkassokravets innehåll
För att kravet ska räknas som ett inkassokrav ska det enligt lag vara skriftligt och innehålla följande uppgifter:

– fordringsägare
– skuld (hur stor den är, förfallodatum och vad skulden avser)
– eventuell dröjsmålsränta samt hur den är beräknad
– inkassokostnad (se nedan)
– information om att du kommer att ansöka om betalningsföreläggande eller stämning och utmätning om       kunden inte betalar
– tidsfristen, dvs ett senaste betalningsdatum då skulden ska vara betald tillsammans med en information     om att du annars kommer att gå vidare på det sätt som du beskrivit. Tidsfristen ska vara minst 8 dagar.
– information om hur kunden ska betala skulden, t ex till ditt plusgiro- eller bankgirokonto.

Inkassokostnad
Man har enligt lag rätt att debitera en inkassokostnad för ett skriftligt inkassokrav. Det krävs inget avtal för att man ska ha rätt att ta ut denna inkassokostnad, men skulden måste naturligtvis vara förfallen.

Ett inkassokrav per fordran
Man får skicka högst ett inkassokrav per fordran. Därefter måste du välja om du ska gå vidare eller om du ska skriva av skulden.

Själv eller via inkassobyrå
Du kan skicka inkassokravet själv eller anlita ett inkassoföretag som hjälper dig att driva in fordringen.Väljer du att sköta inkassohanteringen kan du få en bättre styrning och kontroll på ärendet och i vissa fall även en billigare hantering. Men det krävs självklart kunskap för att framgångsrikt kunna driva egen inkasso.

Betalningsföreläggande
Ska du inleda rättsliga åtgärder?
Om kunden inte betalar trots inkassokravet måste du ställa dig frågan om du ska inleda ett rättsligt förfarande, det vill säga ansöka om betalningsföreläggande eller stämning vid tingsrätten.

Du måste ta hänsyn till att det tar tid och kostar pengar att ansöka om betalningsföreläggande eller stämning vid tingsrätt. Därför bör du undersöka vilka möjligheter kunden har att betala och utifrån det göra en avvägning om det verkligen är värt att inleda ett rättsligt förfarande.

Om du väljer att gå vidare är normalt nästa steg att ansöka om betalningsföreläggande. Denna ansökan görs hos Kronofogden och kostar 300 kr. Kostnaden läggs på den skuld som kronofogden eventuellt lyckas driva in.

Ansökan bör inte göras tidigare än 4 dagar efter att den tidsfrist som anges i inkassokravet har gått ut.

Krav för betalningsföreläggande
För att du ska kunna få ett betalningsföreläggande måste du som huvudregel först ha skickat ett inkassokrav. Detta gäller inte om den betalningsskyldige uppenbarligen försöker dra sig undan betalning eller om det finns särskilda skäl.

Särskilda skäl kan vara att fordringen inom kort kommer att preskriberas. Med detta menas att du inte längre kan kräva betalt.

Utslag
Om din ansökan om betalningsföreläggande går igenom får du ett utslag (beslut) av Kronofogden. Utslaget är en exekutionstitel som kan ligga till grund för utmätning. Utmätning görs automatisk om inte du har sagt annat. Läs mer om detta längre fram i avsnittet om utmätning.

Ingen prövning
Om kunden bestrider kravet kan inte Kronofogden besluta om betalningsföreläggande. Du kan då begära att Kronofogden lämnar över ärendet till tingsrätten.

Stämning till tingsrätten
Om din kund bestrider din fordran, dvs om han anser att den är felaktig på något sätt, så säger man att fordran är tvistig. För att gå vidare måste du i dessa fall ansöka om stämning vid domstol.

En stämningsansökan lämnas in till tingsrätten på den ort där din kund har sin verksamhet respektive där kunden är folkbokförd om det rör sig om en privatperson.

Dom
Om domstolen anser att du har rätt får du en dom på detta. Domen är en exekutionstitel som kan ligga till grund för utmätning.

Utmätning
När Kronofogden beslutat om betalningsföreläggande eller tingsrätten fastställt din kunds betalningsskyldighet, kan en utmätning göras.

Vid betalningsföreläggande verkställer Kronofogden utmätningen automatiskt. Om du inte vill att Kronofogden ska göra en utmätning måste du ange detta i din ansökan om betalningsföreläggande.

Har tingsrätten fastställt kundens betalningsskyldighet måste du därefter ansöka om utmätning om du vill få en sådan genomförd.

Publicerat 14 april 2025

Undvik kvarskatt nästa år

Nu är det möjligt att se deklarationen för beskattningsåret 2024 digitalt. Får du pengar tillbaka eller måste du betala kvarskatt? Vad kan du göra för att inte få kvarskatt att betala 2026? Målet – ingen kvarskatt!  Redan nu är det dags att se över hur inkomsterna för 2025 kommer att beskattas när vi lämnar in deklarationen i maj 2026. Syftet med att arbetsgivare …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Långtidssjuk – vad du som arbetsgivare måste göra

När en av dina anställda har varit sjukskriven i 30 dagar – och sjukskrivningen förväntas pågå i minst 60 dagar – har du som arbetsgivare ett ansvar att vidta arbetsplatsinriktade rehabiliteringsåtgärder. Den medicinska rehabiliteringen ansvarar sjukvården för. Ditt ansvar som arbetsgivare  Rehabiliteringsansvaret gäller oavsett om sjukdomen eller skadan har uppstått …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Dags att deklarera – nyheter och tips för dig som privatperson!

Den 2 maj ska deklarationen för dig som privatperson senast vara inne hos Skatteverket om du inte har fått anstånd att lämna den senare. Här kommer några bra tips på vägen. Nyheter i årets deklaration  Förra året var första gången som plattformsföretag skulle lämna kontrolluppgifter i vissa fall vid uthyrning av fast egendom, försäljning av personliga tjänster, …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Momspaketet antaget i EU – vad händer nu?

Den 11 mars antog EU formellt ViDA – ett omfattande reformpaket som ska digitalisera momshanteringen i Europa och som vi skrivit om tidigare. Nu börjar den svenska resan mot implementering, och det är hög tid för både företag och redovisningskonsulter att sätta sig in i vad som väntar. Fredrik Andersson Carlö, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, ger sin bild av nuläget – och …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Vanliga deklarationsmissar för enskilda näringsidkare – och hur du undviker dem

Deklarationssäsongen är i full gång och bokslutet för dig som är enskild näringsidkare ska snart vara klart för att kunna ligga till grund för beskattningen. I den här artikeln lyfter vi några tips på hur du undviker fel i din deklaration. Avdrag för ränteutgifter  En fysisk person får kontrolluppgifter på de ränteutgifter som har betalts under året. Kontrolluppgift …

Läs mer

Publicerat 12 mars 2025

Nordic Smart Government – en digital revolution för nordiska småföretag

Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra gränsöverskridande handel, är programmet Nordic Smart Government & Business på väg att skapa ett digitalt ekosystem som sätter Norden i framkant. En av de som varit högst delaktig i programmet är …

Läs mer

Publicerat 12 mars 2025

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2025

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2025. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för inkomstdeklarationen vara lite mer komplicerad än för privatpersoner. Aktiebolag kan lämna in inkomstdeklarationen vid fyra tillfällen under året. Vilken tidpunkt som aktiebolaget ska lämna in sin …

Läs mer

Publicerat 12 mars 2025

Lag på hållbarhetsrapportering kan dröja

EU-kommissionens nya förslag på hållbarhetsrapportering enligt CSRD innebär att 80 procent av företagen undantas. De storföretag som ska följa CSRD får inte föra över sina rapporteringskrav på mindre underleverantörer. – Förslaget kallas ambitionssänkning, verklighetsanpassning eller en smartare väg till målet beroende på vem som uttalar sig. Eftersom vi ser att företag …

Läs mer

Publicerat 12 mars 2025

Dags att planera semesterdagarna – har du koll på vad som gäller?

Den 31 marsmarkerar semesterårsskiftet för många företag. Det innebär att du som arbetsgivare måste hantera både intjänade och sparade semesterdagar på rätt sätt. Här får du koll på vad som gäller och vilka åtgärder du behöver vidta innan deadline? Innan den 31 mars måste arbetsgivaren se till att de semesterdagar som inte går att spara tas ut i ledighet. Det är endast …

Läs mer

Publicerat 13 februari 2025

Småföretagarna går med vinst – men rådgivning kan lyfta dem ännu högre

Trots utmanande tider visar en ny rapport från Företagarförbundet att 76 procent av Sveriges småföretagare har gått med vinst de senaste tre åren. Men många brottas fortfarande med att känna sig trygga i att verksamheten följer rådande lagar och regler – särskilt skatteregler som ofta upplevs som svåra att förstå. Undersökningen lyfter också fram redovisningskonsulternas …

Läs mer

Gå till startsidan